Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Δόθηκαν τα ονόματα στα στοιχεία 113,115,117 και 118


Τα στοιχεία 113,115,117 και 118 πολύ πιθανόν να ονομαστούν  Νihonium, Μoscovium, Τennessine, και  Οganesson.
Τα παραπάνω ονόματα ανακοίνωσε σήμερα η ένωση IUPAC.
Η IUPAC (International Union of Pure & Applied Chemistry) πρόσθεσε επίσημα τα παραπάνω στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα στα τέλη του έτους 2015.
Το δικαίωμα στην ονομασία των παραπάνω στοιχείων είχαν οι ερευνητές που τα ανακάλυψαν.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΙUPAC το όνομα ενός χημικού στοιχείου  μπορεί να έχει μυθολογική προέλευση, ή να προκύπτει από μια χώρα, μια τοποθεσία, ή ακόμη και από το όνομα ενός επιστήμονα.
Έτσι η ομάδα της Ιαπωνίας (RIKEN research institution) που ανακάλυψε το στοιχείο 113 πρότεινε το όνομα Nihonium (Nh) που προέρχεται από τη λέξη Nihon, που είναι ένας από τους δύο τρόπους να πει κάποιος «Ιαπωνία» στην ιαπωνική γλώσσα.Είναι το πρώτο στοιχείο που ανακαλύφθηκε σε Ασιατική χώρα και παίρνει το όνομα του από αυτή.
Η ανακάλυψη των άλλων στοιχείων προέκυψε από την συνεργασία εργαστηρίων συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού Joint Institute for Nuclear Research και του Αμερικανικού Lawrence Livermoreand Oak Ridge Νational Laboratories.
Έτσι η ονομασία Moscovium (Mc) αναγνωρίζει τη συμβολή του ρωσικού εργαστηρίου ενώ η ονομασία Tennessine (Ts) αναγνωρίζει αντίστοιχα τη συμβολή του Oak Ridge National Laboratory, Vanderbilt University, και του  University of Tennessee .
Τέλος η ονομασία Oganesson (Og) προτάθηκε για να τιμήσει τον Ρώσο φυσικό Yuri T. Oganessian, ο οποίος ηγείται του Flerov Laboratory.
Έτσι ο Oganesson συμπληρώνει την ομάδα των Ρώσων επιστημόνων που τα ονόματά τους έχουν δοθεί σε χημικά στοιχεία (Vasili Samarsky-Bykhovets (Samarium), Dmitri Mendeleev (Mendelevium), and Georgy Flerov (Flerovium)

Πηγή c&en
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79-Βόλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου