Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Νεοδύμιο:Οι δυνατότεροι μαγνήτες



Το Νεοδύμιο ανήκει στις σπάνιες γαίες.

Οι σπάνιες γαίες βρίσκονται σε μέτρια ποσότητα στο φλοιό της γης, κάποιες μάλιστα βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το χαλκό, μόλυβδο, χρυσό και την πλατίνα.

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι οι σπάνιες γαίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία  από ό,τι πολλά άλλα μεταλλεύματα, δεν έχουν την απαιτούμενη "συγκέντρωση" ώστε να θεωρηθούν εύκολα εκμεταλλεύσιμα από οικονομική άποψη. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάποτε αυτάρκης χώρα σε  αυτά, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει 100% εξαρτημένη από τις εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα, λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασιών.

Το Νεοδύμιο ανακαλύφθηκε από τον Αυστριακό Carl Auer,,όταν πηγαίνοντας στη Χαϊδελβέργη το 1880 για να συμπληρώσει τις σπουδές του, συνάντησε το διάσημο τότε χημικό Robert Bunsen που τον προέτρεψε να εξετάσει κάποια δείγματα που ο ίδιος ο Auer είχε καταφέρει να συγκεντρώσει.
 
Ετσι, το 1885 ήταν σε θέση να ανακοινώσει ότι από ένα μείγμα στοιχείων που ανήκαν στις σπάνιες (τότε) γαίες κατάφερε να διακρίνει με τη μορφή των οξειδίων τους δυο πολύ δύσκολα στον διαχωρισμό τους στοιχεία που το ένα ονόμασε νεοδύμιο (από τις ελληνικές λέξεις νέος και δίδυμος) και το άλλο πρασεοδύμιο (από τις ελληνικές λέξεις πράσινος και δίδυμος).

Σήμερα, το νεοδύμιο και οι υπόλοιπες σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται ευρέως  στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων,  στην καταλυτική πυρόλυση (cracking catalysts) κατά τη διύλιση πετρελαίου, την τεχνολογία  έγχρωμης τηλεόρασης και  flat panel displays (κινητά τηλέφωνα, φορητά DVD, φορητούς υπολογιστές), μόνιμους μαγνήτες και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, γεννήτριες και για ανεμογεννήτριες, και πολλές ιατρικέςσυσκευές.

Οι μαγνήτες NdFeB  που είναι επίσης γνωστοί ως μαγνήτες από σπάνιες γαίες , είναι κατασκευασμένοι από κράμα (νεοδυμίου-σιδήρου-βορίου) και αποτελούν σήμερα τους πιο ισχυρούς μόνιμους μαγνήτες



Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου