Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

16 Μαϊου η έναρξη των πανελλαδικών

Στις 16 Μαΐου θα ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
Φροντιστήριο Φυσική-Χημεία
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γάλλιο "the terminator"


 
To Γάλλιο είναι σπάνιο αργυρόλευκο μέταλλο.Ανακαλύφθηκε το 1875 από το Γάλλο χημικό Paul Lecoq de Boisbaudran,ο οποίος του έδωσε το όνομά gallium από τη λέξη Gallia που είναι το λατινικό όνομα της Γαλλίας.

Δεν συναντάται ελεύθερο στη φύση αλλά μέσα σε ορυκτά.Το Γάλλιο είναι εύθραυστο μέταλλο και με χαμηλό σημείο τήξης 29,76°C,(λυώνει εύκολα ακόμη και στο ανθρώπινο χέρι).
 

Είναι μη τοξικό για τον άνθρωπο.Χρησιμοποιείται στις οπτικοηλεκτρονικές εφαρμογές, για κατασκευή ημιαγωγών,  λέϊζερ,LEDs και πολλά άλλα gadgets.

                          

Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη

Τοπάλη 79 Βόλος

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Δημιουργήθηκε το Volleyballene


Επιστήμονες στην Κίνα κατασκεύασαν μια εξαιρετικά σταθερή ένωση που αποτελείται από 20 άτομα σκάνδιου και 60 άτομα άνθρακα.Αυτή η ένωση Sc20C60 έχει σχήμα μπάλας του βόλεϊ και ονομάστηκε “Volleyballene" . http://www.rsc.org/chemistryworld/2016/02/volleyballene-buckyball-fullerene-nano-cluster Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας Τζικόπουλος-Βαρδούλη Τοπάλη 79 Βόλος

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Επανάληψη στην ατομική ακτίνα κ΄την ενέργεια ιοντισμού


Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας Τζικόπουλος-Βαρδούλη Τοπάλη 79 Βόλος

Νεοδύμιο:Οι δυνατότεροι μαγνήτες



Το Νεοδύμιο ανήκει στις σπάνιες γαίες.

Οι σπάνιες γαίες βρίσκονται σε μέτρια ποσότητα στο φλοιό της γης, κάποιες μάλιστα βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το χαλκό, μόλυβδο, χρυσό και την πλατίνα.

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι οι σπάνιες γαίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία  από ό,τι πολλά άλλα μεταλλεύματα, δεν έχουν την απαιτούμενη "συγκέντρωση" ώστε να θεωρηθούν εύκολα εκμεταλλεύσιμα από οικονομική άποψη. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάποτε αυτάρκης χώρα σε  αυτά, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει 100% εξαρτημένη από τις εισαγωγές, κυρίως από την Κίνα, λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασιών.

Το Νεοδύμιο ανακαλύφθηκε από τον Αυστριακό Carl Auer,,όταν πηγαίνοντας στη Χαϊδελβέργη το 1880 για να συμπληρώσει τις σπουδές του, συνάντησε το διάσημο τότε χημικό Robert Bunsen που τον προέτρεψε να εξετάσει κάποια δείγματα που ο ίδιος ο Auer είχε καταφέρει να συγκεντρώσει.
 
Ετσι, το 1885 ήταν σε θέση να ανακοινώσει ότι από ένα μείγμα στοιχείων που ανήκαν στις σπάνιες (τότε) γαίες κατάφερε να διακρίνει με τη μορφή των οξειδίων τους δυο πολύ δύσκολα στον διαχωρισμό τους στοιχεία που το ένα ονόμασε νεοδύμιο (από τις ελληνικές λέξεις νέος και δίδυμος) και το άλλο πρασεοδύμιο (από τις ελληνικές λέξεις πράσινος και δίδυμος).

Σήμερα, το νεοδύμιο και οι υπόλοιπες σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται ευρέως  στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων,  στην καταλυτική πυρόλυση (cracking catalysts) κατά τη διύλιση πετρελαίου, την τεχνολογία  έγχρωμης τηλεόρασης και  flat panel displays (κινητά τηλέφωνα, φορητά DVD, φορητούς υπολογιστές), μόνιμους μαγνήτες και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, γεννήτριες και για ανεμογεννήτριες, και πολλές ιατρικέςσυσκευές.

Οι μαγνήτες NdFeB  που είναι επίσης γνωστοί ως μαγνήτες από σπάνιες γαίες , είναι κατασκευασμένοι από κράμα (νεοδυμίου-σιδήρου-βορίου) και αποτελούν σήμερα τους πιο ισχυρούς μόνιμους μαγνήτες



Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές του 2016

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ως και την Δευτέρα 29  Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλαιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός


Ο χρυσός συμβολίζεται ως Au από το λατινικό του όνομα Αurum και είναι το πολυτιμότερο μέταλλο από την εποχή της αρχαιότητας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκμεταλλεύονταν τα χρυσωρυχεία της Nubia.

Τα χρυσωρυχεία βρίσκονταν κοντά στον ποταμό Νείλο και από αυτά έβγαζαν τα κατάμαυρα χρυσοφόρα πετρώματα που είχαν λευκές φλέβες από χαλαζία.

Η τέχνη παραλαβής του χρυσού ήταν απόρρητο μυστικό που το ήξεραν μόνο οι ιερείς και οι Φαραώ,οι οποίοι σκόπιμα το έκρυβαν από τους πολλούς.

Χρυσοφόρα κοιτάσματα υπήρχαν όμως και στον ποταμό Πακτωλό της Μ.Ασίας και στα ποτάμια του Εύξεινου Πόντου. Πιθανόν η Αργοναυτική Εκστρατεία να διοργανώθηκε για την ανεύρεση χρυσού.

Το «Χρυσόμαλλον Δέρας»  αναφέρεται στη μέθοδο που οι κάτοικοι της Κολχίδας χρησιμοποιούσαν για να ανακτήσουν το χρυσό.

Επίσης κοιτάσματα χρυσού υπήρχαν από την αρχαιότητα στη Χαλκιδική.

Στη νεώτερη εποχή η άμμος του Γαλλικού ποταμού υπήρξε χρυσοφόρος για το διάστημα μεταξύ 1953-1960 όπου η παραγωγή ανήλθε στα 1400Kg.

Eδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι εξαιτίας της αξίας του και της σπανιότητάς του, στην αρχαιότητα κυκλοφορούσαν ελάχιστα χρυσά νομίσματα.

Ήταν το 5ο αιώνα μ.Χ. που ο Μ.Κωνσταντίνος καθιέρωσε τα χρυσά υπέρπυρα αντάξια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τα οποία στην καθομιλουμένη έμειναν ως «κωνσταντινάτα» με την επίσημη ονομασία τους να είναι «σόλιδοι» (aureus solidus-καθαρός χρυσός).

Η ενασχόληση των ανθρώπων με το χρυσό συνεχίστηκε με τους  αλχημιστές,οι οποίοι προσπαθούσαν να μετατρέψουν συνηθισμένα μέταλλα σε χρυσό.

Πίστευαν ότι για να γίνει η μεταστοιχείωση και να φτάσουν τα αγενή μέταλλα στο μέγιστο βαθμό τελείωσής τους που είναι ο χρυσός, χρειάζονται κι ένα ελιξήριο του οποίου η φύση θα υπερισχύει κι έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν η μετατροπή σε χρυσό.

Μία από τις φυσικές ιδιότητες του χρυσού είναι η λάμψη του, η οποία παραμένει αναλλοίωτη με την πάροδο των χρόνων.

Εξαιτίας της λάμψης του συνδέθηκε από τους αρχαίους Έλληνες με το θεό Απόλλωνα. Στο Βυζάντιο  συνδέθηκε όχι μόνο με τη δύναμη των αυτοκρατόρων αλλά και σε σύμβολο της αγιότητας κι αυτό φαίνεται από το χρυσό φωτοστέφανο στις διάφορες εικόνες και αγιογραφίες.

Έχει μεγάλη πλαστικότητα γι΄αυτό στην κοσμηματοποία έχουμε κράματα χρυσού που περιέχουν:

Ο κίτρινος χρυσός→ Χρυσό-Άργυρο-Χαλκό

Ο λευκός χρυσός  → Χρυσό-Νικέλιο-Παλλάδιο

Η περιεκτικότητα ενός κοσμήματος σε χρυσό την παλιά εποχή μετριόταν με τη «Λυδία Λίθο».Είναι μια μαύρη πυριτική πέτρα πάνω στην οποία έτριβαν το μέταλλο που ήθελαν να εκτιμήσουν. Αυτό άφηνε πάνω στην πέτρα μια γραμμή στην οποία έριχναν νιτρικό οξύ το οποίο διαλύει τις προσμείξεις. Έτσι αν ήταν χρυσό η γραμμή παρέμενε αναλλοίωτη.

Σήμερα η περιεκτικότητα σε χρυσό μετριέται σε καράτια.Το καράτι είναι μέτρο καθαρότητας του μετάλλου σε μια κλίμακα από 1-24.Τα 24 καράτια είναι καθαρός χρυσός ενώ τα 14 καράτια έχουν περιεκτικότητα  14/24 ή 58,35% σε χρυσό.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στο φλοιό της γης υπάρχει μόλις 1ppb στην καθαρή του μορφή. Έτσι τα παγκοσμίως γνωστά κοιτάσματα χρυσού θα εξανληθούν σύντομα, αφού αποδώσουν 15000tn χρυσού με 1500tn παραγωγή ετησίως

Πηγή:"Πορτρέτα των χημικών στοιχείων" Αναστάσιος  Βάρβογλης
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη Τοπάλη 79 Βόλος