1.Διάλυμα
NaCl 5,85 % w/v παρουσιάζει ωσμωτική πίεση περίπου ίση με αυτή διαλύματος (MrNaCl=58,5):
α. Γλυκόζης 5,85 % w/v
β. Γλυκόζης 0,5 Μ
γ. Γλυκόζης 1,0 Μ
δ. Γλυκόζης 2,0 Μ
3.Τα παρακάτω υδατικά διαλύματα
Δ1: Ca(NO3)2 0,1 M, Δ2: C6H12O6 0,1 M,
Δ3: C12H22O11 0,2 M, Δ4: KCl 0,1 M,
α. Γλυκόζης 5,85 % w/v
β. Γλυκόζης 0,5 Μ
γ. Γλυκόζης 1,0 Μ
δ. Γλυκόζης 2,0 Μ
2.Αναμειγνύουμε διάλυμα γλυκόζης με ωσμωτική πίεση Π1=3atm με διάλυμα γλυκόζης με ωσμωτική πίεση Π2=6atm στην ίδια θερμοκρασία.Το διάλυμα που θα προκύψει είναι δυνατόν να έχει ωσμωτική πίεση ίση με :
α.8 atm β.4,5atm γ.2atm δ.10atm
3.Τα παρακάτω υδατικά διαλύματα
Δ1: Ca(NO3)2 0,1 M, Δ2: C6H12O6 0,1 M,
Δ3: C12H22O11 0,2 M, Δ4: KCl 0,1 M,
βρίσκονται
σε επαφή με καθαρό νερό μέσω
ημιπερατής μεμβράνης.
Σε ποιο πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη εξωτερική πίεση, ώστε να εμποδίσουμε το φαινόμενο της ώσμωσης;
α. Δ4 β. Δ3 γ. Δ1 δ. Δ2
4.Αραιώνουμε ένα υδατικό διάλυμα γλυκόζης που έχει ωσμωτική πίεση Π1 με τετραπλάσιο όγκο νερού. Αν η θερμοκρασία είναι σταθερή,τότε το διάλυμα που προκύπτει έχει ωσμωτική πίεση Π2:
Σε ποιο πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη εξωτερική πίεση, ώστε να εμποδίσουμε το φαινόμενο της ώσμωσης;
α. Δ4 β. Δ3 γ. Δ1 δ. Δ2
4.Αραιώνουμε ένα υδατικό διάλυμα γλυκόζης που έχει ωσμωτική πίεση Π1 με τετραπλάσιο όγκο νερού. Αν η θερμοκρασία είναι σταθερή,τότε το διάλυμα που προκύπτει έχει ωσμωτική πίεση Π2:
α. Π2=Π1/4 β. Π2=Π1/5 γ. Π2=4Π1 δ. Π2=5Π1
5.Δύο
διαλύματα γλυκόζης (Mr = 180) α% w/v και
υδατικό διάλυμα ζάχαρης (Mr =342) α% w/v
διαχωρίζονται μέσω ημιπερατής μεμβράνης .Τα διαλύματα βρίσκονται στην ίδια
θερμοκρασία. Οι δύο ουσίες είναι μοριακές.
Σε ποιο σκέλος του παραπάνω σωλήνα θα ανεβεί η στάθμη;
Σε ποιο σκέλος του παραπάνω σωλήνα θα ανεβεί η στάθμη;
α. θα ανέβει η
στάθμη στο αριστερό σκέλος του σωλήνα,
β. θα ανέβει η
στάθμη στο δεξιό σκέλος του σωλήνα,
γ. δεν θα
παρατηρηθεί καμία μεταβολή στις στάθμες.
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τοπάλη 79
Βόλος
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τοπάλη 79
Βόλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου