Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Τελευταίες οδηγίες για τις Πανελλαδικές


«Με ευθύνη των προέδρων των Βαθμολογικών Κέντρων πρέπει να εξασφαλίζεται το πλήρες ανακάτεμα των τετραδίων των υποψηφίων των Πανελλαδικών, ώστε να μην ταυτοποιείται σε καμία περίπτωση η προέλευση των γραπτών». 
«Ο πρώτος βαθμολογητής πρέπει να χρησιμοποιεί κόκκινο στιλό, ο δεύτερος πράσινο και ο αναβαθμολογητής μαύρο». Πρόκειται για ορισμένες από τις εντολές του υπουργείου Παιδείας προς τους καθηγητές που θα βαθμολογήσουν τα γραπτά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ιδιαιτερότητα τις φετινής χρονιάς είναι οι «διπλές» εξετάσεις, αφού οι τελειόφοιτοι (και όσοι απόφοιτοι επιθυμούν) θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ κάποιοι απόφοιτοι με το παλιό σύστημα των 6 μαθημάτων. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας και εκτιμάται ότι περίπου 104.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 69.985 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κοινά κέντρα, κοινή ώρα

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα Λύκεια εγκύκλιο με την οποία ρυθμίζονται θέματα της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Μετά άλλων, το υπουργείο ορίζει:

• Ολοι οι υποψήφιοι –και του νέου και του παλαιού συστήματος– θα διαγωνιστούν σε κοινά εξεταστικά κέντρα, σε κοινή ώρα εξέτασης, αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα, αν αυτό είναι δυνατόν.

• Λόγω των διπλών εξετάσεων, τα μαθήματα κατά την εξέτασή τους θα διακρίνονται σε Μάθημα Νέου συστήματος, Μάθημα Παλαιού συστήματος και Μάθημα Κοινό.

• Η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνει σε διαφορετικά βαθμολογικά κέντρα για τους υποψηφίους του νέου και του παλαιού συστήματος.

• Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

• Κατά την εξέταση δεν επιτρέπεται στους εξεταζομένους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Τότε καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται.

• Σε κάθε βαθμολογητή αντιστοιχεί ένας κωδικός αριθμός. Κατά την κατανομή των φακέλων στους δεύτερους βαθμολογητές πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα να μη δοθεί ο ίδιος φάκελος στον καθηγητή που τον χρεώθηκε σε πρώτη βαθμολόγηση. Γι’ αυτό στην πλάτη κάθε φακέλου αναγράφεται ο κωδικός κάθε βαθμολογητή. Η δεύτερη βαθμολόγηση είναι χρήσιμο να γίνεται, εφόσον είναι εφικτό, σε διαφορετικό χώρο από την πρώτη.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
Πηγή: Καθημερινή
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας Τζικόπουλος-Βαρδούλη Τοπάλη 79-Βόλος
Έντυπη

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

9 Τρόποι για αποτελεσματικό διάβασμα

Οι εξετάσεις πλησιάζουν.Ας δούμε μερικούς τρόπους για να οργανώσουμε το διάβασμά μας.


Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος

 

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Κατά 1655 αυξάνονται για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τις οποίες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες, δηλαδή καταγράφεται συνολικά μια αύξηση των θέσεων κατά  2,42% σε σχέση με πέρσι.

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου εδώ και τον πίνακα των εισακτέων ανά ίδρυμα εδώ
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

V for Vanadium


Το Βανάδιο ανακαλύφθηκε το 1801 από τον Andres Manuel del Rio, καθηγητή Ορυκτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.Ο Rio έστειλε δείγμα και περιγραφή του ορυκτού στην Ευρώπη. Τα χαρτιά χάθηκαν σε ένα ναυάγιο, τα δείγματα όμως διασώθηκαν και από τη Γαλλία τού απάντησαν  ότι αυτό που βρήκε,δεν ήταν κάτι άλλο από το γνωστό ήδη χρώμιο.Ο Rio θεώρησε ότι έκανε λάθος. Τριάντα χρόνια αργότερα ο σουηδός χημικός Selfstroem  ανακάλυψε και πάλι το βανάδιο μελετώντας δείγματα σιδήρου σε ένα ορυχείο.
Το βανάδιο απομονώθηκε από τον Άγγλο χημικό Sir Henry Enfield Roscoe, το 1867 ο οποίος συνδύασε VCl3  με H2.
Το στοιχείο ονομάστηκε βανάδιο ,από την πανέμορφη θεά της σκανδιναβικής μυθολογίας Vanadis  (Δέσποινα των όμορφων ανθρώπων).
Τα μεγαλύτερα αποθέματα βαναδίου στο υπέδαφός τους διαθέτουν η Νότια Αφρική (25%), η Κίνα (36%) και η Ρωσία (36%).
Το βανάδιο ενισχύει την ανθεκτικότητα διαφόρων μετάλλων.
Κράματα του  με αλουμίνιο και τιτάνιο χρησιμοποιούνται  για εξαρτήματα αεροπλάνων

Χρησιμοποιείται ως καταλύτης στην παραγωγή θειικού οξέος και μηλεϊνικού ανυδρίτη (για πλαστικά, γλυκαντικές ουσίες, λιπαντικά κινητήρων, στιλβωτικά δαπέδων) και  για καθημερινά εργαλεία κοπής.
Το 85% της παραγωγής καταναλώνεται για ενίσχυση του χάλυβα, το 10% για κράματα με τιτάνιο. Από κράμα αλουμινίου - βαναδίου - τιτανίου κατασκευάζονται τα ειδικά αμαξίδια που χρησιμοποιούν οι αθλητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (π.χ. στο μπάσκετ), διότι πρέπει να αντέχουν σε μεγάλες καταπονήσεις.
 

Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79-Βόλος

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τα ποσοστά των θέσεων στις Πανελλαδικές 2016

Το 95% των φετινών υποψηφίων θα διαγωνιστεί με το νέο σύστημα εξετάσεων.Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

 
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79-Βόλος