Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πώς τα χημικά στοιχεία απέκτησαν την ονομασία τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να ονομάζουν τα χημικά στοιχεία αλλά πόσοι αλήθεια γνωρίζουν πώς προέκυψε το όνομά τους;
Τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα με ατομικούς αριθμούς 113,115,117 και 118 πρόκειται τους επόμενους μήνες να αποκτήσουν μόνιμο όνομα που θα αντικαταστήσει τo παροδικό τους .
(113 ununtrium- Uut), (115 ununpentium -Uup), (117 ununseptium-Uus), και (118 ununoctium-Uuo).
Η IUPAC ανέθεσε στους επιστήμονες που τα ανακάλυψαν, να προτείνουν και ονομασία.
Σύμφωνα με την IUPAC ένα στοιχείο μπορεί να ονομαστεί με βάση ένα  μυθικό πρόσωπο ,ένα ορυκτό,ένα τόπο,μια χώρα , μια ιδιότητα ή έναν επιστήμονα.
Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79




Πολλά στοιχεία έχουν λατινικό όνομα όπως ο χρυσός που στα λατινικά ονομαζόταν aurum (Au) και ο σίδηρος ferrum (Fe).(Oι Ρωμαίοι ξεκίνησαν να δίνουν στα στοιχεία την κατάληξη -um και οι επιστήμονες μετά συνέχισαν την παράδοση αυτή).
Το 1949 το στοιχείο Promethium πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Προμηθέα, ενώ  το στοιχείο  Εuropium (Εu)  έχει πάρει το όνομά του από την ήπειρο μας και το Strontium από το σκωτσέζικο χωριό Strontian .
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τον ρόλο της IUPAC, η οποία "έβαλε" τα πράγματα στη θέση τους, αφού υπήρχαν στοιχεία όπως το στοιχείο με Ζ=41 που στην Αμερική το αποκαλούσαν  Columbium ενώ στην Ευρώπη Νiobium με τη διαφωνία να συνεχίζεται για περίπου 150 χρόνια.Τελικά η IUPAC αποφάσισε το 1949 να ονομάζεται Νiobium το γνωστό μας Νιόβιο.
http://www.bbc.co.uk/science/0/24460393

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου