Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

H λύση στην άσκηση της τριβής

Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις πού ασκούνται στα σώματα. Στο σώμα Α ασκούνται: 
Το βάρος (Β1) από τη Γη και οι δυνάμεις Ν1 και Τστατ. από το Β σώμα.
Η Τστατ. έχει αυτή τη φορά ώστε να εμποδίσει την ολίσθηση του
σώματος Α  προς τα  αριστερά  λόγω αδράνειας.
Στο σώμα Β ασκούνται: Το βάρος Β, η κάθετη δύναμη από το δάπεδο Ν  και λόγω του 3ου Νόμου του Newton  N1΄ και Τ΄στατική
Εφαρμόζω το  2ο  Νόμο του Newton στο σύστημα.
ΣFχ,εξωτ.=(mA + mB).α  ή  F=(mA+mB).α ή    α= F/(mA +mΒ)   (1)
Για το σώμα Α :  ΣF = mA .α ή  Τστατ. = mA.α  ή  λόγω της (1) 
Τστατ.=
mA.F/mA+mB (2)
Θα πρέπει  Τστατ  <   Τορ.  Ώστε να μη συμβεί ολίσθηση.
Τστατ. <  μ.Ν1    ή    mA.F/(mA+mB )<  μ.mA.g   ή    F < μ.(mA+mB).g
Ν11 γιατί  ΣFψ =0  στο σώμα Α.

Φροντιστήριο Φυσική-Χημεία 
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος


Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Περιοδικός Πίνακας


Ο Περιοδικός Πίνακας είναι μια συστηματική ταξινόμηση των χημικών στοιχείων.

Ο περιοδικός πίνακας είναι αποτέλεσμα  επίπονων  προσπαθειών από πολλούς επιστήμονες.

Από την εποχή των αλχημιστών έγιναν σοβαρές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συστηματικής ταξινόμησης των στοιχείων.Από τις αρχές του 19ου αιώνα διέκριναν τα στοιχεία σε μέταλλα και αμέταλλα με βάση τα εξωτερικά τους κύρια χαρακτηριστικά.

Ο Lavoisier στο βιβλίο του «Στοιχειώδες Εγχειρίδιο Χημείας» αναφέρει 23 στοιχεία.

Η πρώτη συστηματική ταξινόμηση έγινε το 1817 από τον Γερμανό χημικό Dobereiner,ο οποίος ταξινόμησε τα στοιχεία σε τριάδες.Τα στοιχεία κάθε τριάδας έχουν παρόμοιες φυσικές και χημικές ιδιότητες.

                               

                           ΤΡΙΑΔΕΣ DOBEREINER

      A                  Β                Γ                   Δ                    Ε        

1.Λίθιο           Ασβέστιο      Θείο            Φώσφορος        Χλώριο

2.Νάτριο        Στρόντιο       Τελλήνιο      Αρσενικό          Βρώμιο

3.Κάλιο         Βάριο           Τελλούριο    Αντιμόνιο         Ιώδιο

 

Το 1864  ο Άγγλος χημικός Newlands, πρότεινε να ταξινομηθούν τα στοιχεία κατά οκτάβες. Η βάση για την ταξινόμησή του ήταν η παρατήρηση ότι, αν τα στοιχεία καταταχθούν κατά αυξανόμενη σχετική ατομική μάζα (ατομικό βάρος), κάθε όγδοο στοιχείο παρουσιάζει ανάλογες ιδιότητες με το πρώτο.

Τον ίδιο χρόνο, το 1864, ο Γερμανός Meyer (1830-1895) έδειξε ότι υπάρχει μία περιοδική σχέση μεταξύ των ιδιοτήτων των στοιχείων π.χ. του ατομικού όγκου και της σχετικής ατομικής μάζας.
Η αρχική μορφή του Περιοδικού Πίνακα προτάθηκε από τον Ρώσο χημικό Dmitri Mendeleev,(1834-1907) ο οποίος  ήταν καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Meyer και ο Mendeleev δούλευαν αγνοώντας τις εργασίες του Newlands και ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.Ο Mendeleev οδηγήθηκε στην ανακάλυψη της περιοδικότητας των στοιχείων από τη μελέτη των χημικών ιδιοτήτων τους,ενώ ο Meyer από τη μελέτη των φυσικών ιδιοτήτων τους.

 


Ο Mendeleev ήταν γνωστός για τις πολλές εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις για τα χημικά στοιχεία.Προσπαθούσε να βρει  μια κατευθυντήρια αρχή μέσα στο σύνολο  των χημικών στοιχείων.
Έτσι το 1869 διατύπωσε το περιοδικό  του σύστημα όπου τα στοιχεία  κατατάσσονται κατά αυξανόμενο ατομικό βάρος. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Μendeleev: "Είδα ένα όνειρο με έναν πίνακα όπου όλα τα στοιχεία βρίσκονταν στη θέση τους, όπως έπρεπε.Ξυπνώντας, αμέσως τον κατέγραψα σε μια κόλλα χαρτί".
Ο αρχικός του Περιοδικός Πίνακας ήταν ο παρακάτω.
 

Στον Περιοδικό του Πίνακα άφησε κενά προβλέποντας ότι τα κενά αυτά θα συμπληρώνονταν από στοιχεία που ακόμα δεν είχαν ανακαλυφθεί.
Το 1894 μετά την ανακάλυψη των ευγενών αερίων He,Ne,Ar,Kr,Rn και Xe, o Mendeleev πρότεινε την προσθήκη στο περιοδικό σύστημα μιας νέας μηδενικής ομάδας.
Το 1913 ένας Άγγλος φυσικός Henry Moseley διατύπωσε τον νόμο της περιοδικότητας ( η χημική συμπεριφορά των χημικών στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού).


Η μελέτη των φασμάτων των ακτίνων Χ από τον Moseley κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετάβαση από ένα στοιχείο στο επόμενο στον Π.Π. σημαίνει αύξηση του αριθμού των περιφερομένων ηλεκτρονίων
΄Ετσι τα χημικά στοιχεία άρχισαν να ταξινομούνται στον περιοδικό πίνακα με βάση τον ατομικό τους αριθμό.H σύγχρονη μορφή του Π.Π. είναι:
 

 

Σήμερα ο Π.Π. αποτελείται από 7 οριζόντιες σειρές Περίοδοι και 18 κατακόρυφες στήλες Ομάδες.
Επίσης ο Π.Π. χωρίζεται σε 4 τομείς: s,p,d και f
 
 
Μέχρι το 2013, το περιοδικό σύστημα των χημικών στοιχείων είχε 114 επιβεβαιωμένα χημικά στοιχεία.Τα πρώτα 98 υπάρχουν στη φύση.
Χημικά στοιχεία με ατομικούς αριθμούς από 99 - 118 έχουν συντεθεί σε εργαστήρια.(
Στις 30 Δεκεμβρίου 2015 η IUPAC ανακοίνωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί  τα στοιχεία 113,115,117 και 118).
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Βόλος  Τοπάλη 79
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

 
 

 


 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Άσκηση Τριβής



 
 
Τα σώματα του παραπάνω  σχήματος βρίσκονται  πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Ανάμεσα στα σώματα Α και Β υπάρχει τριβή με συντελεστή οριακής τριβής μ. Να υπολογιστεί η μεγαλύτερη τιμή της δύναμης F που πρέπει να ασκηθεί στο σώμα Β ώστε το Α να μην ολισθήσει. Δίνεται το g.
Η λύση της άσκησης τις επόμενες ημέρες
 
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Βόλος Τοπάλη 79

 

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η χημεία των πυροτεχνημάτων

Τα πυροτεχνήματα αποτελούν ένα παραδοσιακό μέρος πολλών εορτασμών. Για την παρασκευή τους, χρειάζονται πολλές γνώσεις φυσικής και χημείας. Τα χρώματά τους προέρχονται από τις διαφορετικές θερμοκρασίες των ζεστών, λαμπερών μετάλλων και από το φως που εκπέμπεται από την καύση χημικών ενώσεων. Οι χημικές αντιδράσεις δίνουν ώθηση στα πυροτεχνήματα και τα σκάει σε ειδικά σχήματα.

Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Wien



Σαν σήμερα το 1864,  γεννήθηκε στο Gaffken ,επαρχία της Πρωσίας (τωρινή Ρωσία) ο βραβευμένος με Νόμπελ Wilhelm Wien  . Αρχικά ο τομέας που μελέτησε ο Wien  ήταν η ακτινο-βολία της θερμότητας. Το 1896 υπολόγισε εμπειρικά  έναν αρχικό νόμο για την ακτινοβολία του μέλανος σώματος. Αυτό το έργο οδήγησε τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Max Planck, να διατυπώσει το νόμο για την ακτινοβολία του μέλανος σώματος που φέρει το όνομα του Planck.Για το σύνολο της εργασίας του , του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1911. Εκτός από τη μελέτη της ακτινοβολίας μέλανος σώματος πραγματοποίησε επίσης πειράματα σχετικά με την φασματομετρία μάζας.
Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ποιο είναι το πιο σπάνιο στοιχείο στη γη;


Είναι το Άστατο ή Αστάτιο.Έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική λέξη "άστατος".
Στην πιο σταθερή του μορφή  (Άστατο-210) έχει χρόνο ημιζωής 8,1 ώρες ,που σημαίνει ότι η μισή ποσότητά του έχει εξαφανιστεί μετά από έναν καλό βραδυνό ύπνο.
H αστάθειά του σε συνδυασμό με την σπανιότητά του, έχει σαν αποτέλεσμα ότι πάνω στην επιφάνεια της Γης , μπορούν να βρεθούν λιγότερα από 30gr .
Έτσι όταν οι επιστήμονες χρειάζονται Άστατο ,τότε πρέπει να το παράγουν από το μηδέν.

Μόνο 0.05 μικρογραμμάρια (0.00000005 γραμμάρια) άστατο έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα.
http://www.sciencealert.com/meet-the-rarest-natural-element-on-earth?utm_source=Article&utm_medium=Website&utm_campaign=InArticleReadMore

Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πώς τα χημικά στοιχεία απέκτησαν την ονομασία τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να ονομάζουν τα χημικά στοιχεία αλλά πόσοι αλήθεια γνωρίζουν πώς προέκυψε το όνομά τους;
Τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα με ατομικούς αριθμούς 113,115,117 και 118 πρόκειται τους επόμενους μήνες να αποκτήσουν μόνιμο όνομα που θα αντικαταστήσει τo παροδικό τους .
(113 ununtrium- Uut), (115 ununpentium -Uup), (117 ununseptium-Uus), και (118 ununoctium-Uuo).
Η IUPAC ανέθεσε στους επιστήμονες που τα ανακάλυψαν, να προτείνουν και ονομασία.
Σύμφωνα με την IUPAC ένα στοιχείο μπορεί να ονομαστεί με βάση ένα  μυθικό πρόσωπο ,ένα ορυκτό,ένα τόπο,μια χώρα , μια ιδιότητα ή έναν επιστήμονα.
Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

The ends of evidence


Στους ανθρώπους αρέσει να μετρούν,ότι βλέπουν αλλά και ότι δεν βλέπουν.Δείτε τις μονάδες μέτρησης που έχουν ορίσει οι επιστήμονες για το μικρόκοσμο αλλά και για το μακρόκοσμο.

Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

H 7η περίοδος του Π.Π. συμπληρώθηκε πλέον επίσημα


Στις 30 Δεκεμβρίου η IUPAC ανακοίνωσε ότι συνεργαζόμενοι επιστήμονες  από ΗΠΑ-Ρωσία  ανακάλυψαν τα στοιχεία 115,117 και 118. Επίσης επιστήμονες από το Wako της  Ιαπωνίας  ανακάλυψαν στις 27-9-2012  το στοιχείο 113.
Η "επίσημη" ανακάλυψη των στοιχείων 113,115,117 και 118 σημαίνει ότι όλα τα 118 στοιχεία στις επτά πρώτες περιόδους του Περιοδικού Πίνακα  έχουν βρεθεί πάνω στη γη ή παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο.Τα τέσσερα νέα στοιχεία σύντομα θα αποκτήσουν όνομα αντικαθιστώντας το παροδικό "Uu" όνομα που έχουν αυτή την στιγμή.
https://www.sciencenews.org/article/four-elements-earn-permanent-seats-periodic-table

Φροντιστήριο Φυσικής Χημείας Τζικόπουλος - Βαρδούλη
Βόλος, Τοπάλη 79