Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Einstein αποδεικνύοντας στον πίνακα την εξίσωση Ε=m.c2


Ο Einstein έδωσε αρκετές διαλέξεις στη διάρκεια της καριέρας του.Σε μια από αυτές στο Pittsburgh το  1934 απέδειξε μαθηματικά την γνωστή εξίσωση Ε=m.c2 και η παρακάτω φωτογραφία είναι από αυτή τη διάλεξη.


Πηγή:Futurism
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79-Βόλος

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Το kg επαναπροσδιορίζεται

Το kilogram είναι πλέον 115 ετών.

Είναι η τελευταία μονάδα μέτρησης στο
S.Iπου παραμένει αντικείμενο (κύλινδρος από ιριδιούχο λευκόχρυσο).

Φυλάσσεται σ΄ένα θησαυροφυλάκιο λίγο έξω από το Παρίσι μέσα σε 3 αεροστεγείς κώδωνες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών.


Οποιαδήποτε μικρή ποσότητα σκόνης ,υγρασίας, λιπαρότητας,συστολή ή διαστολή μπορεί να αλλάξει τη μάζα του κυλίνδρου.
Η μονάδα μέτρησης, η οποία ονομάζεται Le Grand K, φυλάσσεται τόσο καλά, που μόνο μια φορά κάθε 40 χρόνια μετακινείται, ώστε να συγκριθούν με αυτή άλλες πρωτότυπες μονάδες  που υπάρχουν στον κόσμο.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την σύγχρονη επιστήμη δεδομένου ότι πολλά τεχνολογικά ευρήματα στηρίζονται στην ακριβή μέτρηση του κιλού.Έτσι δεκαετίες τώρα οι επιστήμονες ήθελαν να ξαναοριστεί το kg με τη βοήθεια άλλων σταθερών,όπως η ταχύτητα του φωτός,το μήκος κύματος των φωτονίων και η σταθερά του Planck.
Ο Stephan Schlamminger (φυσικός στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) και η ομάδα του ανακοίνωσαν,ότι άρχισαν έρευνες για τον επαναπροσδιορισμό του kg, χρησιμοποιώντας την σταθερά του Planck (σταθερά που συσχετίζει την ενέργεια ενός φωτονίου και την συχνότητά του και αυτό μπορεί να συσχετιστεί με τη μάζα από την περίφημη εξίσωση του Einstein).


Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια γνωστή μάζα στη μια άκρη μιας ζυγαριάς μεγάλης ακρίβειας (κυριολεκτικά high-tech ζυγαριά που λέγεται watt balance).
Την εξισορρόπησαν, στέλνοντας ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από ένα φορητό πηνίο,που κρεμόταν μέσα σε μαγνητικό πεδίο και χρησιμοποίησαν ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις για να μετρήσουν την σταθερά του Planck με αβεβαιότητα 34ppb!!!


Τα ακριβή αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του Schlamminger αλλά και άλλων ομάδων θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2017 στο Διεθνές Συνέδριο Βαρών και Μετρήσεων, όπου τα στοιχεία από κάθε ομάδα θα εκτιμηθούν και η μονάδα του kg θα πάρει τότε την οριστική της τιμή. Μόνο τότε το «Le Grand K» θα μπορέσει να αποσυρθεί ως έκθεμα πλέον στο μουσείο του Λούβρου.

Πηγή N.I.S.T.
Φροντιστήριο Φυσικής-Χημείας
Τζικόπουλος-Βαρδούλη
Τοπάλη 79 Βόλος


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016